PEČENÝ ČAJ
Pečený čaj: Úžasne vonia, skvele chutí a je domáci, ako od babičky
Budeme potrebovať:
1 kg sviežeho sezónneho ovocia (jablká, hrušky, pomaranče), za hrsť sušených sliviek, 1 ČL mletej škorice, 1 citrón, 250 g trstinového cukru, 5 lyžíc medu, kvapku rumu.
Postup:
Pripravíme si hlboký plech (pekáč),ktorý vystelieme papierom na pečenie. Kilogram ovocia si namixujeme podľa vlastnej chuti: čo máme najradšej, toho dáme najviac. Jablká a hrušky umyjeme (ak máme možnosť použiť domáce ovocie zo záhradky, netreba ich šúpať), vyrežeme jadrovníky a pokrájame na kocky. Pomaranče ošúpeme a tiež pokrájame na kocky. Sušené slivky odporúčame tiež pokrájať na menšie kúsky.
Všetko dáme na plech a primiešame cukor, mletú škoricu, med. Na záver pokvapkáme šťavou z 1 citróna a kto môže, pre dotvorenie krásnej predsviatočnej vône čaju pridá rum. Už cítite, ako to krásne vonia? Poriadne to premiešame, aby sa všetky chute spojili.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 stupňov približne na 45 minút. Počas pečenia čaj kontrolujeme, aby nám nevytiekla šťava, ktorú ovocie pustí (preto ten pekáč). Občas premiešame. Po upečení máme nachystané menšie zaváraninové poháre, do ktorých dáme ešte horúci čaj a prevrátime ich hore dnom.
Konzumácia:
Do šálky dáme 1-2 čajové lyžičky pečeného čaju, zalejeme vriacou vodou.
Okrem zahriatia rúk a pošteklenia nošteka Vás tento čajík aj zasýti. Ovocie na dne šálky určite nevyhadzujte, je vynikajúce.